Niewykorzystany potencjał czy ukryta szansa?
Hiszpania jest krajem o największym areale upraw winorośli na świecie. Jak to więc możliwe, że nie jest też liderem w ilości produkowanego trunku? Odpowiedzią jest deszcz, a właściwie jego brak. Suchy klimat Hiszpanii ogranicza produktywność winnic i często się mówi, że to problem. W sensie ekonomicznym – być może. Ale surowość klimatu dla wina bywa nawet wielką zaletą. W suchym miejscu winogrona dojrzewają nieco inaczej, gromadząc mniej wody, za to więcej związków, które odpowiadają za bukiet, kolor i nuty w trunku.
Wina hiszpańskie są pod tym względem „prymitywne”: wyczuwa się w nich trudne warunki, w jakich rosły winogrona. To bogactwo smaków i nut zapachowych trudno jest uzyskać w jakikolwiek inny sposób. To zresztą do tego stopnia wyraźne, że nawet wina słodkie, które wszak zwykle są mniej rozbudowane, są tu nieco bardziej skomplikowane i nabierają niepowtarzalnego charakteru.
Wina hiszpańskie: dominacja na tańszej półce
Hiszpania w ostatnich dwóch dekadach bardzo mocno zmieniła swój profil produkcji winiarskiej. Obecnie to właśnie stamtąd pochodzi większość win stołowych, a więc tych najtańszych. I w tym przypadku nietaktem byłoby powiedzieć, że także gorszych – hiszpańskie wina stołowe są tworzone z myślą o przeciętnym odbiorcy. To trunki dla osób, dla których wysączenie lampki wina ma być przyjemnością na innym poziomie, ale jednak bez przesadnie rozbudowanej otoczki. W większości są to więc trunki uproszczone, ale absolutnie nie są płaskie. Łatwiejsze w odbiorze, ale nie banalne. Jednocześnie jednak nie są rozbudowane pod niebo, przesadnie zniuansowane albo do przesady wytrawne. Te cechy pozostają zarezerwowane dla win z wyższej półki, z którymi też warto się zapoznać, ale które niekoniecznie są przeznaczone do codziennej konsumpcji.
Dlaczego pokochasz hiszpańskie wina?
Jednym z efektów przełączenia się na produkcję win stołowych było zmniejszenie ich cen. Jeśli szukasz taniego, ale bardzo ciekawego wina, to pod flagą Hiszpanii znajdzie się dla ciebie co najmniej kilka propozycji. Z drugiej strony – jeżeli szukasz wina niezwykłego i wyjątkowego, ale nie tak powszechnie znanego, jak wina z Francji czy Włoch, to Hiszpania wciąż pozostanie właściwym kierunkiem.
Wina hiszpańskie mają swój unikalny charakter. Nie chodzi tylko o wzmacniane sherry, które jest klasą samą w sobie, ale też o mniej rozpoznawalne gatunki. Dzięki nie do końca przyjaznemu klimatowi i połączeniu klasycznych oraz nowoczesnych metod produkcji nawet zupełnie przeciętne hiszpańskie wino może zaoferować coś więcej niż tylko najprostszą przyjemność.