darmowa wysyłka od 500 zł

Wina białe

Start / Wina / Wina białe

Lekkość, orzeźwienie i… zaskoczenie
Wina białe są przeważnie dość lekkie. W ich smaku próżno szukać głębokiej taniny czy wielkiej różnorodności nut. To zwykle trunki o nieprzesadnie skomplikowanej budowie, ale z przyjemnymi przejściami między różnymi aromatami. Dominujące są zwykle nuty owocowe i kwiatowe, ale umiejętnie dobierając odmiany i żonglując stopniem dojrzałości gron, udaje się też wpleść w bukiet nuty leśne czy korzenne. To naprawdę niezwykłe połączenia, które w lekko kwaskowej i orzeźwiającej bazie dodają drugie dno i sprawiają, że smak zyskuje jednak trzeci wymiar, o którego istnienie często się białych win nie podejrzewa.

W przypadku win białych olbrzymie znaczenie ma klimat i ogólne warunki, w jakich rosły winogrona. Ponieważ w wielu przypadkach będą to wina świeże, ich smak będzie wynikał praktycznie w całości z tego, jak dobrze uda się przenieść aromaty winogron do butelki. Nie ma tu długiego dojrzewania i leżakowania – nowe nuty nie pojawią się znikąd, za to niektóre subtelne aromaty mogą się w starszym winie zgubić.
To nie dla mnie. Czy na pewno?
Wina białe niepotrzebnie były dawniej opisywane jako mniej rozwinięte i płaskie. Choć te określenia nie są pozbawione racji, to w sommelierskim światku mają inne znaczenie. Niestety przyjęło się, że to synonimy po prostu gorszego smaku i dziś każdy, kto chce stać się smakoszem wina, skupia się niemal od razu na winach czerwonych. Być może też należysz do tej grupy, a jeśli tak, to spieszymy ci powiedzieć, że popełniasz błąd. Nieskomplikowane i w pewnej mierze przewidywalne smaki białych win są czymś wspaniałym i otwartym na interpretacje.

Białe wina to nie tylko słodkie propozycje deserowe, ale także mnóstwo doskonałej klasy win półwytrawnych i wytrawnych, które perfekcyjnie komponują się na przykład z daniami z ryb lub owocami morza. To białe wino jest nieodzownym składnikiem klasycznej zupy cebulowej. Do dań z drobiu podaje się nie tylko półwytrawne, ale często też półsłodkie wina białe, a żaden włoski obiad nie będzie kompletny bez lampki białego wina z dolnej części skali słodkości.
Biała klasyka z bąbelkami
Nie można nie wspomnieć też o klasycznym wariancie białych win, czyli świeżych i niepowtarzalnych winach musujących. To właśnie białe trunki stały się ich podstawą, ponieważ efekt orzeźwienia spowodowany bąbelkami gazu idealnie łączy się ze świeżym, owocowo-kwiatowym aromatem samego napoju. Dziś jednak swoich wariantów musujących doczekały się nawet niektóre białe wina beczkowane. Takich niespodzianek jest jednak więcej i warto ich szukać.

wino włoskie wytrawne czerwone a mors CABERNET VOLOS

A-MORS BIANCO

95,00 
białę lekkowytrawne portugalskie wino

Abre a Pestana Branco

39,00 
białę musujace wytrawne włoskie

AGORA FRIZZANTE VALLE D’ITRIA IGT

69,00 
prosecco wytrawne włoskie wino musujace

Akelum Prosecco Superiore Asolo DOCG Brut

79,00 
prosecco wytrawne włoskie wino musujace

Akelum Prosecco Superiore Asolo DOCG Brut MAGNUM 1,5 L

169,00 
białe wytrawne z Krety

Alexakis Aktea Dry White

39,00 
białe wytrawne greckie Kreta

Alexakis Kariki White

45,00 
greckie białe wytrawne kreta vilana

Alexakis Vidiano

69,00 
białę wytrawne wino z sardynii

ALINOS SU PUDDU VERMENTINO DI SARDEGNA DOC

59,00 
greckie wytrawne białę wino

Alpha Estate Malagouzia

69,00 
półsłodkie prosecco

Andreola Sesto Senso Prosecco Valdobbiadene Dry

99,00 
verdejo hiszpania wytrawne

Anier Verdejo Selected Vintage

75,00