Wódka to klarowny destylowany napój alkoholowy wywodzący się ze słowiańskich regionów Europy Wschodniej. Słowo „wódka” pochodzi od rosyjskiego słowa „voda”, oznaczającego wodę i powstaje w wyniku destylacji sfermentowanych zbóż, ziemniaków, a czasem także owoców i cukru. Historia wódki sięga XIV wieku, kiedy to pierwotnie była używana jako środek leczniczy. Jednak dopiero w XVI wieku zaczęto go produkować i spożywać w większych ilościach. Jedna z najwcześniejszych wzmianek o wódce znajduje się w polskim dokumencie sądowym z 1405 roku, gdzie określana jest jako „wódka”. W XVI wieku wódka stała się popularnym napojem wśród rosyjskiej szlachty. Jednak dopiero w XIX wieku wódkę zaczęto produkować na skalę przemysłową i eksportować na cały świat. Obecnie dostępnych jest wiele różnych rodzajów wódki, od klasycznej rosyjskiej po bardziej nowoczesne odmiany. Do popularnych rodzajów wódki należą wódka żytnia, wódka pszenna, wódka ziemniaczana i wódka smakowa.