Likiery to rodzaj napojów alkoholowych, które są zazwyczaj słodkie i aromatyzowane. Powstają poprzez połączenie podstawowego alkoholu, takiego jak brandy lub wódka, z różnymi aromatami, takimi jak owoce, zioła i przyprawy. Dostępnych jest wiele różnych rodzajów likierów, każdy o własnym, niepowtarzalnym smaku i charakterystyce. Likiery są powszechnie stosowane w koktajlach i napojach mieszanych, ale można je również spożywać samodzielnie jako deser lub napój po obiedzie. Często podaje się je w małych szklankach do deserów lub wypieków. Jedną z unikalnych cech likierów jest ich wysoka zawartość cukru, dzięki czemu są dość słodkie i bogate. Często mają również wysoką zawartość alkoholu, a wiele likierów ma zawartość alkoholu od 20 do 40%. Ogólnie rzecz biorąc, likiery to różnorodna i aromatyczna kategoria napojów alkoholowych, która może dodać głębi i złożoności koktajlom i innym napojom.