Czerwone, ale jednak różowe
Wina różowe w znakomitej większości powstają z tych samych szczepów winogron co wina czerwone. Jest od tej reguły kilka wyjątków, bo na przykład na Jurze francuskiej rosną winogrona różowe, ale najczęściej jako bazę wykorzystuje się znane i lubiane szczepy winogron ciemnych. To, że wino nie nabiera ani charakterystycznej dla czerwonych barwy, ani nie przejmuje tak głębokiej taniny, to zasługa zmodyfikowanego procesu fermentacji, której poddaje się co prawda całe owoce, ale tylko przez bardzo krótki czas.
Jakie to ma znaczenie? Olbrzymie, ponieważ dzięki takiemu podejściu wino różowe przejmuje część nut, które charakteryzują wina czerwone, ale wszystkie są w pewien sposób lżejsze, delikatniejsze, ponieważ nie ma czasu na ich wyraźne zarysowanie. Z drugiej jednak strony, fakt, że skórki szybko się oddziela, sprawia, że w winach tych odnajduje się też smaki właściwe ciężkim winom białym.
Różowe wino potrafi zaskoczyć
Świat różowych win jest niezmiernie różnorodny. W ich przypadku często znacznie lepiej niż w winach białych i czerwonych wyczuwa się wpływ klimatu na smak trunku. Francuskie wina pod wieloma względami przypominają białe, ale już te z Włoch mają więcej wspólnego z czerwonymi. Różnią się smaki, odcienie, nuty – to wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie i choć wina różowe stanowią mniejszość produkowanych trunków, to rozpiętość smakowa jest w ich przypadku niewyobrażalna.
Większość win różowych jest zdominowana przez nuty owocowe i kwiatowe, ale są one głębsze niż w białej klasyce. W każdym znajduje się pewna ilość cukry resztkowego – nawet wytrawne wino różowe wydaje się nieco słodsze, niż jest w rzeczywistości. To także dzięki temu, że skrócona fermentacja zapobiega wydobyciu zbyt dużej ilości tanin, które odpowiadają za wrażenie ściągania na języku.
Które wino wybrać?
Ze względu na tak wielkie różnice między gatunkami, nie można odpowiedzieć na to pytanie jasno i jednoznacznie. Prawda jest bowiem taka, że którego wina nie wybierzesz, będzie ono bardzo uniwersalne. Wina różowe miewają cięższy smak, ale i tak zawsze mają deserową duszę, więc możesz je połączyć z praktycznie każdą potrawą. Tym większą rolę odegrają indywidualne upodobania: może wybierać spośród gatunków cięższych albo bardziej frywolnych. Niekoniecznie też powinieneś kierować się ceną: tanie wina różowe bardzo często zaskakują nie mniej niż te droższe.