darmowa wysyłka od 500 zł

Mołdawia

Start / Wina / Kraj / Mołdawia

Wybić się ponad inne
Wina mołdawskie to prastary element etniczny tego regionu. Dziś przegrywają na lokalnym rynku z piwem czy bimbrem, ale odzyskują stopniowo należny im historycznie status. Nie dzieje się to jednak oczywiście samo z siebie – to, że wina mołdawskie wracają na stoły, jest efektem wielu lat ciężkiej pracy nad stworzeniem trunku, który byłby naprawdę doskonały i oddawał w jakiś sposób lokalne warunki.

Mołdawia w pełni wykorzystuje klimat sprzyjający rozwojowi winorośli. Właśnie – rozwojowi, a nie tylko wzrostowi, ponieważ owoce pochodzące stąd charakteryzują się wyjątkową złożonością składników mineralnych i organicznych. Mówiąc wprost – po winifikacji można z nich uzyskać trunki o bardzo, ale to bardzo złożonym bukiecie. Jest to tym łatwiejsze, że winnice często są wciąż bardzo tradycyjne. Rzecz jasna tam, gdzie produkcja liczona jest w setkach tysięcy butelek, technologia też ma swoją rolę do odegrania, jednak wina z Mołdawii w dużej mierze powstają z pełnym poszanowaniem środowiska.
Siła mołdawskiej klasyki
Tak naprawdę winiarskie tradycje Mołdawii nigdy nie przepadły, choć w czasach sowieckiego zarządu oczywiście to nie te klasyczne trunki były najpopularniejsze (aczkolwiek ze wszystkich republik radzieckich to Mołdawia była największym producentem wina). Być może jednak w tym nieszczęśliwym okresie znalazło się szczęście winnic – niedofinansowane siłą rzeczy musiały pozostać przy naturalnych metodach produkcji. Dziś trzymają się tradycji z wyboru – ograniczenie wpływu technologii do niezbędnego minimum jest znakiem firmowym mołdawskich winnic.

W smaku trunków często pojawiają się nuty, które w innych winach byłyby niedostrzegalne. Niczym skaza na owocu: kwasowość na granicy akceptacji, słodycz przełamana wcześnie rozwijającą się taniną, kolor, który można by uznać za nieidealny i tak dalej. W Mołdawskim winie nie ma jednak przypadku. Każda taka cecha jest niczym logo winnicy, sygnatura twórcy i wizytówka wina. To właśnie ta pozorna niedoskonałość i swego rodzaju nonkonformizm wyróżniający wina z Mołdawii sprawiają, że coraz częściej tutejsze winnice zbierają światowe nagrody.
Wina mołdawskie – nie tylko dla konesera
Wina mołdawskie mają arcyciekawą historię i faktycznie jest wśród nich wiele pozycji dla koneserów. Wiele gatunków to jednak propozycje prostsze w odbiorze. Też nietypowe i ciekawe, ale prostsze i przyjemniejsze. Dodatkowym ich atutem będzie bardzo niska cena – to dwa kluczowe argumenty przemawiające za tym, żeby dać się uwieść mołdawskiemu winu.

wino mołdawskie półwytrawne czerwone

Castel Leonardo Cabernet Sauvignon

25,00 
Wino mołdawskie białe półwytrawne

Castel Leonardo Chardonnay

25,00 
wino mołdawskie merlot półsłodkie deserowe

Castel Leonardo Merlot

25,00 
mino mołdawskie białe deserowe

Castel Leonardo Muscat

29,00 
wina włoskie różowe słodkie fragolino rose wine drink

Civetta Fragolino Rose

25,00 

Feteasca Alba Libera

38,00 
wino mołdawskie słodkie czerwone

Kagor Pastorał

29,00 

Libera Cabernet-Sauvignon

38,00 

Libera Feteasca Neagra

38,00 

Libera Merlot

38,00 

Libera Sauvignon Blanc

38,00 

Libera Viorica

38,00