Niepowtarzalne warunki
Wina australijskie są bardzo zróżnicowane, co jest oczywiście w dużej mierze zasługą niezwykle niejednolitego klimatu. W kraju produkuje się wina w kilku regionach, z których tak naprawdę o każdym można by było napisać niemałą broszurkę. Co ciekawe, liczba popularnych szczepów jest mocno ograniczona. Z winogron czerwonych dominują Shiraz (w Europie znany jako Syrah) i Cabernet Sauvignon, natomiast wina białe produkuje się głównie z Chardonnay. To oczywiście listy w żaden sposób nie zamyka, bo w Australii komponuje się też wyborne kupaże. Umówmy się jednak – to wszystko niewiele ci wyjaśni, jeśli jeszcze nie jesteś dobrze zaznajomiony z winiarskim światkiem.
Jaśniej zrobi się, kiedy powiemy, że w Australii można wskazać miejsca, w których klimat bardzo podobny jest do tego, jaki panuje w sercach uwielbianych europejskich regionów winiarskich. Są miejsca ciepłe, gdzie produkuje się pierwszorzędne wina słodkie i półsłodkie, ale są i chłodniejsze, skąd pochodzą jedne z najciekawszych win wytrawnych i półwytrawnych.
Tanio, ale z klasą
Wina australijskie zdobyły sobie uznanie za coś jeszcze: otóż przy całym bogactwie smaku, które naprawdę nie pozostawia nic do życzenia, pozostały tanie. Po części to kwestia techniczna, a po części marketingowa: konia z rzędem temu, kto wymieni choćby trzy prowincje winiarskie na tym kontynencie. Tak naprawdę więc, decydując się na wina z Australii, kupujesz pierwszorzędny produkt z kiepskim marketingiem. To przekłada się na cenę, ale absolutnie nie na jakość.
Wprawni winiarze z krainy kangurów świetnie radzą sobie z wydobywanie wielu niuansów i aromatów. Ich wina zdumiewają przyjemną budową i łatwym odbiorem, a jednocześnie skomplikowanym aromatem i feerią smaków. To często bardzo nietypowe trunki, które z jednej strony dają szansę wciągnięcia się w ten świat z bardzo łagodnego rozbiegu, a z drugiej, pozwalają przećwiczyć podniebienie w wychwytywaniu najbardziej ulotnego nawet bukietu.
Dlaczego warto sięgnąć po wina australijskie?
Kluczowym argumentem, który powinien zachęcić cię do wyboru win z Australii, jest ich różnorodność. Możesz znaleźć tu wino, które najlepiej odpowie twoim upodobaniom, jeśli chodzi o smak, budowę i zastosowanie kulinarne. Drugi atut to zdecydowanie pewne nietypowe nuty smakowe. Choć szczepy są te same, a klimat podobny do europejskiego, to jednak nie jest to odwzorowanie 1:1 i jeśli masz już pewne pojęcie o winach ze Starego Świata, to te z Antypodów będą szczególnie interesujące właśnie ze względu na te niekoniecznie oczywiste różnice. A po trzecie – wspomniana już cena. Wina australijskie oferują naprawdę znakomity stosunek jakości do ceny.