Zepsuta opinia, odzyskana szansa
Problem z winami słodkimi polega na tym, że ich produkcja wymaga perfekcyjnego klimatu. Winogrona muszą aż nabrzmieć od zgromadzonego cukru, a to udaje się tylko w niektórych miejscach. I dlatego wciąż stosuje się przykrą praktykę psucia dobrego wina dosypaniem cukru lub dolaniem syropu. Czy jest słodko? Tak. Smacznie? Nie. Oryginalnie? Wcale. Wina słodkie otwierają bowiem przed podniebieniem zupełnie nowe perspektywy. To najdojrzalsze winogrona uwalniają często najbardziej niespodziewane smaki i nuty, które nie zdążą się nadbudować w mniej dojrzałych owocach.
I dziś takie naturalnie słodkie wina o wysokiej zawartości cukru resztkowego odzyskują należne im miejsce w kieliszkach. Stają się doskonałym uzupełnieniem popołudniowego odpoczynku lub wieczornych spotkań w miłym – nomen omen – gronie, a na wakacjach pozwalają zacząć dzień z promieniami słońca, nawet jeśli nad głową już zbierają się chmury.
Wina słodkie: dla kogo i do czego?
Wina słodkie to przede wszystkim wina deserowe. Zdecydowaną większość z nich najprzyjemniej jest sączyć w towarzystwie schłodzonych owoców. Świetnie komponują się jednak z lekkimi deserami w letnim wydaniu, przy czym jednak warto pamiętać, że to dość słodka kompozycja i warto ją przełamać na przykład nieco bardziej kwaskowym aromatem owoców w deserze.
Są jednak takie wina na tej półce, które zaskakują swoją złożonością. Tam, gdzie winogrona dojrzewają długo, w owocach nadbudowują się także inne nuty – wszak nie tylko cukier odkładany jest w winogronach. Stąd w niektórych winach słodkich obecność specyficznych, nieco ciężkawych i niespodziewanych nut tła. W żadnym razie nie psują one wrażenia, ale pamiętaj o tym, kiedy usłyszysz od domorosłych znawców, że prawdziwy miłośnik wina docenia tylko trunki wytrawne. Otóż nie – słodkie też mają potencjał, by zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wino słodkie twoją wizytówką
Dziś coraz więcej winnic w tych miejscach, w których klimat na to pozwala, decyduje się na produkcję win słodkich. Są one bowiem nie tylko znakomitym dowodem kunsztu winogrodników, którzy są w stanie utrzymać krzewy w doskonałej kondycji, ale też stanowią pewną odmianę w stosunku do wszystkich pozostałych klas. Dają możliwość komponowania niezwykłych smaków, a wysoka zawartość cukru często nie tylko praktycznie zupełnie maskuje smak alkoholu, ale też daje wrażenie delikatnych bąbelków nawet w przypadku win niemusujących. Znalezienie takiego wyróżniającego się słodkiego wina jest znakomitym rozwiązaniem problemu z monotonią i przewidywalnością.