darmowa wysyłka od 500 zł

Węgry

Start / Wina / Kraj / Węgry

Wina węgierskie – Nie tylko Tokaj
Tokaj i pochodzące z tego regionu wino o niezaskakującej nazwie to wizytówka winiarskich Węgier. Zresztą wino to ma pewną niezwykłą cechę, ponieważ można powiedzieć, iż dojrzewa jeszcze w postaci owoców. Wszystko dlatego, że jesienne mgły powodują wzrost pewnego szlachetnego gatunku pleśni na owocach winnych krzewów. W czasie winifikacji dodaje to dodatkowe nuty. Ale Węgry to nie tylko Tokaj. W sumie w kraju wyznaczono ponad 20 regionów winiarskich, a każdy ma coś innego do zaoferowania.

Cechą wspólną dla większości winnic na Węgrzech jest ciepły, łagodny klimat. To pozwala na pozostawienie winogron na krzewach, by w pełni dojrzały. Dlatego też większość najwyżej ocenianych win węgierskich to trunki słodkie i półsłodkie. Wytrawnych jest mniej, ale za to zwykle wyznaczają nowe standardy dla całej branży. Warto więc otworzyć się też na inne wina węgierskie – tokaj, choć jest obowiązkową pozycją degustacyjną, dopiero listę otwiera, a nie zamyka.
Polak, Węgier dwa bratanki. Do wina też
Jest coś, co sprawia, że Polacy szczególnie chętnie sięgają po węgierskie wina. Otóż wiele z nich idealnie pasuje do dań kuchni polskiej. Te białe i niektóre czerwone dobrze komponują się z rybami i drobiem, a czerwone do wołowiny, dziczyzny i charakternej wieprzowiny. Słodkie wina cieszą się popularnością jako pozycje deserowe – albo jako baza deseru, albo same w sobie jako cały deser. Różnorodność jest tu dość spora, więc właściwie na każde podniebienie znajdzie się coś ciekawego.

No i nie do przeoczenia jest cena. O ile tzw. suszony tokaj jest naprawdę drogim winem – i wartym swojej ceny – o tyle podstawowe wina stołowe, a nawet te z nieco wyższej półki, są jak najbardziej w zasięgu i mogą z powodzeniem zająć stałe miejsce w barku. Tutaj nasze upodobania też idą w parze ze światopoglądem Węgrów, którzy produkują wina więcej niż przyzwoitej jakości, ale bez całej tej kosztownej marketingowej otoczki.
Węgry dobre na początek przygody z winem
Mnogość słodkich i mniej słodkich, ale wciąż w miarę łatwych w odbiorze win węgierskich sprawia, że są one wyborną propozycją dla kogoś, kto chce dopiero rozsmakować się w tego rodzaju trunkach. Wina z Węgier nie wymagają wyrobionego podniebienia, choć trzeba przyznać, że im lepiej umie się odkrywać ich sekrety i smaki skryte pod drugim i trzecim dnem, tym bardziej są one zaskakujące. Tak czy owak, wina od naszych bratanków naprawdę mają w sobie coś, co sprawia, że ich degustacja jest najpełniejszą przyjemnością. Jeśli zastanawiasz się, skąd zacząć podróż po winnicach, to może właśnie od Węgier – to mało popularna, ale bardzo przyjemna droga.

wino węgierskie wytrawne białe Tokaji

Bodvin Furmint Tokaji

39,00 
wegierskie białę półsłodkie

BODVIN TOKAJI FURMINT Semi Sweet

33,00 
wino węgierskie czerwone półsłodkie

Bodvin Tokaji Sargamuskotaly

39,00 

Vinum Liturgicum Tokaji Furmint

33,00