Poznaj fascynującą historię i rodzaje szkockiej whisky

Historia i ewolucja szkockiej whisky.

Historia whisky to nie tylko historia whisky, ale także historia dumy narodowej w Szkocji, skąd wywodzi się produkcja whisky. To właśnie w tej malowniczej krainie około XV wieku zaczęto warzić whisky w formie zbliżonej do dzisiejszej. Szkoci mają z nim głęboki związek i z dumą pamiętają jego korzenie.

Jak każdy inny słynny napój alkoholowy, taki jak szampan czy porto, szkocka whisky ma kilka cech, które odróżniają ją od podobnych alkoholi produkowanych gdziekolwiek na świecie. Dlatego, aby szkocka whisky była autentyczna, musi być destylowana i dojrzewana w Szkocji. Ponadto prawo stanowi, że proces dojrzewania musi odbywać się w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata. Aby uzyskać prawdziwą szkocką whisky, należy przestrzegać innych zasad.

Szkocka whisky jest znana z bogatego, dymnego aromatu i smaku, uzyskanego dzięki zastosowaniu torfu do suszenia jęczmienia przed destylacją. Proces ten sprawia, że ​​whisky te są idealne dla miłośników np. cygar lub mocnej herbaty. Mają podobny ziemisty charakter, który pomaga zneutralizować gorzki smak innych rodzajów napojów.

Whisky, trunek o głębokiej osobowości i długiej historii, od zawsze kojarzony był z elegancją i ekskluzywnością. Dla miłośników tego szlachetnego trunku pytanie „Jak pić whisky?” staje się kluczowym aspektem ich degustacyjnej podróży.  Whisky to napój przeznaczony przede wszystkim do powolnego picia. Popijaj i ciesz się jego wyjątkowym smakiem i aromatem. Dobra whisky oferuje bogatą gamę smaków – od słodkich i owocowych po dymne i torfowe. Ważną cechą tego napoju jest jego bardzo mocny aromat, który jest wyczuwalny już po otwarciu butelki.

Dzielimy ją na dwa rodzaje: whisky single malt (wytwarzana wyłącznie ze słodu jęczmiennego) i whisky blended malt (wytwarzana z różnych zbóż).

Whisky zbożowa jest podstawowym surowcem do zestawiania najpopularniejszego gatunku whisky, a mianowicie whisky mieszanej (blended). Szkoci, chcąc zwiększyć sprzedaż i sprawić, by whisky była dostępniejsza, tańsza, wpadli na pomysł by, w odpowiedni sposób i w odpowiednich proporcjach zmieszać drogą whisky słodową z tańszą w produkcji whisky zbożową. I mieszają ze sobą kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt różnych whisky. Kupażowanie whisky (blending, mieszanie) jest oczywiście nie lada sztuką – kiperzy mają co robić:) „Nosy” wąchają sporządzoną mieszankę i tylko na podstawie powonienia są w stanie określić czego danej mieszance brakuje. Po sporządzeniu mieszanki zostaje ona przelana do beczek na kolejne miesiące po to, by poszczególne składniki nabrały harmonii i „przegryzły się” – potem czas na butelkowanie. Przykładem takiej whisky jest  Whisky Glen Talloch Peated . Whisky de luxe zawiera większy procent destylatów słodowych, sumaryczny wiek whisky użytej w kupażowaniu jest wyższy niż w przypadku zwykłych blendów. Na rynku goszczą często whisky o tej samej nazwie, z których jedna jest zwykłym blendem, druga natomiast zalicza się do kategorii de luxe. Przykładem -Dewars White Label:  to whisky blended, a Whisky Dewars 12 YO to już whisky de luxe. Na etykiecie tej widnieje 12-tka oznaczająca, że najmłodszy składnik tej whisky leżakował w dębowych beczkach co najmniej 12 lat. To właśnie Whisky de luxe jest alkoholem, który dzięki powszechnej dostępności na półkach sklepowych jest fortpocztą „prawdziwej whisky”.

Szkocka whisky single malt: definicja i cechy.

Co jest wyjątkowego w szkockiej whisky single malt? Oczywiście proces jego tworzenia. Szkocka whisky single malt produkowana jest w całości z jednego ziarna – jęczmienia. Obecnie w Szkocji używa się trzech rodzajów jęczmienia. Należy podkreślić, że tego rodzaju żywność wymaga dużych nakładów finansowych i jest trudna w uprawie. Jednak to przede wszystkim użyte ziarno ma największy wpływ na smak finalnego napoju. Po zbiorach ziarna jęczmienia poddaje się słodowaniu. Obecnie robi to tylko kilka destylarni w Szkocji, np. Bowmore Distillery na Isle of Islay, a większość z nich otrzymuje presmalt, np. z dużej słodowni w Port Ellen. Rozłożony namoczony jęczmień na betonowej podłodze, na kilka dni, aż zacznie kiełkować. Podczas tego procesu zaczynają wydzielać się specjalne enzymy, co prowadzi do powstania skrobi, która w kolejnym etapie w wyniku rozdrabniania przekształca się w cukry proste. W kolejnym etapie gorące powietrze lub palący się torf wysuszają rozłożone ziarna jęczmienia i zatrzymują proces kiełkowania. Zastosowanie torfu (czyli częściowo zwęglonego mchu i pozostałości roślinnych) wpływa na pojawiające się w whisky nuty dymne i torfowe; aromat torfu jest najsilniejszy w whisky z Islay. Wysuszone ziarna są następnie mielone i mieszane z gorącą wodą o temperaturze 65°C w celu otwarcia ziaren i rozpuszczenia skrobi, a proces mycia skutkuje utworzeniem brzeczki. Jeśli będziesz powoli wyciągać brzeczkę z beczki, brzeczka się przeklaruje, a powstały alkohol nie będzie ziarnisty. Z kolei szybkie usunięcie brzeczki nada spirytusowi wytrawny, orzechowy i ziarnisty charakter. Ochłodzony zacier wlewa się do kotła warzelniczego wraz z drożdżami i pozostawia do fermentacji na 48 godzin (słodowy) lub 55 godzin (jasny i owocowy), gdzie następuje proces fermentacji. Whisky single malt jest destylowana w miedzianych alembikach, a nie w destylacji kolumnowej, jak whisky zbożowa. Proces destylacji kolumnowej jest bardzo precyzyjny, a przez to przewidywalny i powtarzalny, jednak bogaty smak whisky single malt wynika z niedokładności tradycyjnego procesu destylacji w miedzianych alembikach. Szkocka whisky jest destylowana dwukrotnie, pierwsza destylacja w destylatorze zwanym wash destylatorem w celu oddzielenia alkoholu od sfermentowanego zacieru, a druga destylacja w mniejszym destylatorze zwanym destylatorem, przeprowadzana w celu oczyszczenia surowców browarniczych. Powstały 70% spirytus rozcieńcza się wodą demineralizowaną do zawartości alkoholu 63,5%, a następnie wlewa do dębowych beczek. Ważna jest tutaj jakość i kunszt wykonania. Beczki z europejskiego dębu wiśniowego nadają whisky owocowy aromat, goździków, orzechów włoskich i kadzidła, a whisky ma ciemniejszy kolor. Z kolei szkocka whisky dojrzewająca w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie rozwija wyraźne aromaty wanilii, eukaliptusa, sosny i przypraw. Użycie ponownie użytej beczki nie wytwarza już tego samego dźwięku, co za pierwszym razem. Szkocka whisky single malt musi leżakować w beczkach z amerykańskiego lub hiszpańskiego dębu przez ponad dziesięć lat. Z biegiem lat straciła część zawartości alkoholu (tzw. anielska whisky), ale zyskała głębszy smak. Wtedy wyłaniają się najbardziej niepowtarzalne smaki, takie jak kwiatowe nuty lukrecji czy przypraw. Ostatnim etapem produkcji szkockiej whisky single malt jest butelkowanie. Producenci muszą zdecydować, czy whisky powinna być filtrowana na zimno (co zapewnia większą klarowność, ale zmniejsza smak), czy też dodać karmel dla lepszego koloru. Powinieneś także zdecydować, z jaką zawartością alkoholu powinna być butelkowana szkocka whisky – zwykle około 40% lub moc beczki. Jeśli na etykiecie butelki widnieje informacja 15YO, oznacza to, że najmłodszy rocznik użyty do produkcji danej whisky dojrzewał co najmniej 15 lat[1].

Islay – To najbardziej urodzajny obszar torfu, a produkowane na tym terenie whisky charakteryzują się najbardziej złożonymi aromatami (morski, dymny, torfowy, jodowy). Ten region jest traktowany szczególnie przez każdego prawdziwego miłośnika whisky – lokalna whisky ma wyjątkowy smak, który albo się kocha, albo nienawidzi[4].

Podsumowując, szkocka whisky single malt to wyjątkowy trunek, który łączy w sobie bogate smaki, niezwykłą historię i niezapomniane doznania kulinarne. Jego autentyczność, różnorodność i niezaprzeczalna jakość czynią go symbolem luksusu i wyrafinowania na całym świecie. Teraz dzięki ofercie Kultury Smaku i Ty możesz zanurzyć się w tym niezwykłym świecie i odkryć, co sprawia, że ​​szkocka whisky single malt jest tak wyjątkowa[7].

Szkocka whisky single malt to nie tylko wyjątkowy trunek, ale także idealny prezent dla bliskich, którzy cenią sobie niepowtarzalne smaki i wysoką jakość produktów. W e-commerce Kultura Smaku oferujemy eleganckie opakowania, które podkreślają wyjątkowe walory whisky i sprawiają, że prezent będzie niezapomnianym przeżyciem[7].

Whisky z obszarów regionu Highlands  np Whisky Glen Ranoch mają jeszcze inne cechy wspólne. Whisky z północnego regionu Highland są często pełne, bogate i zbożowo słodkie, podczas gdy te z południa są zwykle nieco lżejsze, bardziej wytrawne i owocowe. Whisky ze wschodniego Highlandu są pełne, wytrawne i bardzo owocowe, podczas gdy pełne i ostre whisky z zachodu przypominają odmiany Islay z ich torfem i dymem. To naprawdę zróżnicowana grupa.

Szkocką whisky można podzielić na pięć głównych regionów: Highland np Tullibardine 228 Burgundy Finish Lowland, Islay (wymawia się „Ila”), Speyside np  Whisky Glen Kirki Campbeltown. Każdy z tych regionów wytwarza whisky, która ma inny profil smakowy, ale ich wiek sprawia, że są do siebie podobne. Szkocka whisky musi leżakować przez co najmniej 3 lata, co oznacza, że wszystkie szkockie wytwarzane w tym samym regionie dzielą ze sobą wiele takich samych cech smakowych (wanilia, dąb, plaster miodu, etc. )[6].

Jak właściwie skosztować i docenić szkocką whisky single malt.

Podsumowując, szkocka whisky Single Malt to wyjątkowy trunek, który łączy w sobie bogactwo smaków, niezwykłą historię i niezapomniane doświadczenia kulinarystyczne. Jej autentyczność, różnorodność i niezaprzeczalna jakość sprawiają, że stała się symbolem luksusu i wyrafinowania na całym świecie. Teraz, dzięki ofercie Kultura Smaku, także Ty możesz zanurzyć się w ten niezwykły świat i odkryć, co sprawia, że szkocka whisky Single Malt jest tak wyjątkowa[7].

 

Nawet osoby, które nie są znawcami alkoholi, znają sławę szkockiej whisky przynajmniej ze słyszenia. Polecamy jednak samodzielnie przekonać się o jej niepowtarzalnym smaku i aromacie. Whisky jest whisky nierówna, a każda destylarnia produkuje trunek o indywidualnym charakterze, wynikającym z wielu drobnych zmiennych.